Geode

Architecture

Brief

Geode is an experimental urban dwelling for the water towers that dot NYC's skyline. Influenced by the constraint of designing for a small space, Geode seeks to maximize the penetration of light, both natural and artificial, to brighten the enclosed space via light conducting construction material. The material is modeled after organic rock formations characteristic of geodes. Motion-activated LEDs embedded in the crystalline structure form lighted walls within the water tank, and natural light is also able to penetrate the interior in places where the crystal formations pierce through the water tank's outer metal wall.

Moodboard
Light Conducting Construction Material
water tank washroom

Floor Plan

Starting from the lowest level, natural wood flooring is elevated above a calm pool of water, with a deep tub embedded in the center. The crystal formations create spaces for a private washroom and closet, and support stairs going up into the kitchen.

water tank kitchen

In the kitchen, the organic structure naturally creates spaces for cupboards and shelving, continuing on to a small landing for the entrance to the water tank.

water tank entrance

The entryway is a small landing with just enough of the light conducting construction material revealed for the viewer to see down into the washroom.

water tank workspace

On the next landing, a small desk may be embedded into the construction material to allow for a workspace in small quarters.

water tank bedroom

Finally, small steps lead up to a bed suspended at the top of the water tank. The circular bed is enclosed with the crystalline construction material, with a circular skylight directly above the bed allowing for night views and maximum penetration of natural light.

Lighting Up A Small Space

The material of Geode allows light to rebound and reflect extraordinarily, allowing the small, enclosed space to be completely lit by natural light coming in through the roof and its surroundings during the daytime. At night, the motion-activated and energy conserving LEDs embedded in the material similarly enable light to be propagated throughout the space, leaving behind a small ecological footprint.